2012. február 9., csütörtök

Mesélj mindennap!

Persze a lényeg a mese és az együtt töltött idő, de az sem mindegy, mi vesz minket körül olvasás közben. Mutatok néhány remek kis olvasó kuckó gyerekek számára.
 

De a mai poszt szeretném, ha egy kicsit többről szólna. Szeretném felhívni mindenki figyelmét egy remek kezdeményezésre, amiről remélem már máshol is hallottatok. A Mesélj mindennap! egy nagyon fontos projekt számomra. Hogy miért? Engedjétek meg, hogy erre egy személyes történettel válaszoljak.
Ha gyerek koromban beteg voltam, mindig a nagyszülőkhöz kerültem. Ilyenkor esténként, Nagypapám egy kis mese világot teremtett nekem. A mesékben a Hét törpe volt a főhős, de nem Hófehérkével laktak, hanem Imre bácsival, nagypapám horgász barátjával. Mindig jártak Maci pajtásukkal az erdőbe málnát szedni, de persze sok más érdekes dolog is történt velük az évek alatt. Remek történetek voltak. Otthon is mindig volt mese, de könyvből. Az is jó volt. A kedvencek sárgára és kopottra lettek olvasva. 
Aztán jöttek az első saját olvasmány élmények. Janikovszky nálam örök favorit, a mai napig előveszem a gyerekkönyveit is. De persze ott van, Lázár Ervin, a pöttyös könyvek, aztán jött a Harry Potter láz - öcsémmel verseny-olvastunk. És persze titokban évekig vártam a szülinapon, hogy értem, Hagrid... Még ma is sokszor veszek le mese és ifjúság könyveket a polcról, néha el kell kicsit varázsolódni. Izgalmas dolog újra olvasni, egész mást olvas ki az ember egy gyerekkönyvből felnőtt fejjel.
De most jöjjenek a mese sarkok. Minden szobába kell egy ilyen!
 

Harry Potter rajongóknak.
 

Készül már a felnőtt válogatás is. Ez ott is látható lesz, de ide is muszáj betennem.
 

Fiúknak Indián könyvekhez. Befér az egész család.
 

Ha esetleg nem szereti a gyermek a szobában sátorozást - már ha van ilyen gyerek:) - van más megoldás is.
 

Sárkány biztos kuckók hercegnőknek. Nehogy baj legyen mielőtt véget ér a könyv.
 

Ha közös, fiú-lány szoba van vagy pici a gyerekszoba, de máshol van kihasználatlan helyünk, az alábbiakból érdemes ötletet meríteni. 


A sok remek ötlet után engedjétek meg, hogy én is ajánljak két könyvet az esti meséhez. Az egyikről már olvashattatok a blogon, de muszáj ismét megemlíteni: Michael Ende Momo-ról szóló csodás regényét.
A másik könyv egy olasz írónő tollából származik és egy egészen varázslatos világba repít. Cornelia Funke, Tinta szív című műve egy kalandos utazás a fantázia világába. Az írónő többi könyve is olvasásra ajánlott, mindenki számára. Most pedig abba hagyom az írást, mielőtt neki állnék az egész valós és képzeletbeli könyvespolcom tartalmát figyelmetekbe ajánlani.

Lájkoljátok a Mesélj mindennap oldalát és persze a blogét is. 


Képek: innen és Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése