2012. február 27., hétfő

Sok kicsi, sokra megy

A hagyományos mozaikművészet apró üveg, kő vagy kavicsdarabokat használ, ezekből hozva létre a kész képet, mintázatot. A mozaikok eleinte csak fekete-fehér kövekből készültek, később kezdtek el színes kavicsokat is használni. Jellemzően a padlóburkolat művészi díszítésére szolgáltak, később, a mozaiktechnika fejlődésével üveg mozaikok is készültek, de ezek már nem voltak alkalmasak padlózat készítésére. Viszont jelentősen kibővült a színskála, még alkalmasabbá vált a technika a képszerű megjelenítésre, a mozaikok a falakra kerültek, egyre közelebb a festészethez, annak hű ábrázolás módjához.
A mozaikművészet a bizánci korban érte aranykorát, majd a szecesszió fedezte fel újra és a modern művészet is tett kísérleteket a műfaj feltámasztására.


Hogy hogyan hódolhatunk ennek a művészetnek saját otthonunkban? Ehhez adok most néhány ötletet.
A mozaik alapanyaga több minden lehet. Ha esetleg felújítás után marad néhány fölös járólapunk vagy csempénk és csak rakosgatjuk a lakásban, akkor épp ideje összetörni őket. De csak óvatosan! Csomagoljuk be rongyokba, és úgy törjük, nehogy a szemünkbe pattanjanak a szilánkok!
A másik variáció, hogy beszerzünk előgyártott mozaikdarabkákat hobbyboltból vagy egész egyszerűen lemegyünk a közeli folyó partra apró folyami kavicsot gyűjteni. Tökéletes családi program.
Amire még szükség lesz: ragasztó (én két komponensűt ajánlok) és fuga, a hézagok kitöméséhez.
Most, hogy szinte már minden meg van csak egy kérdés maradt: Hová is kerüljön az a  mozaik?


Bátraknak ott a padló, de most nézünk két másik megoldást. Első próbálkozásnak egy tükör vagy képkeret lehet a tökéletes megoldás.


Gyakorlottabbak próbálkozzanak dohányzóasztallal vagy kerti kis asztallal. Ha levehető üveg lapos darabot választunk akkor védve lesz alkotásunk az esetleges károktól. Aki szeretne valamilyen mintát, az rajzolja fel előre, úgy könnyebb lesz dolgozni, de az is jó megoldás, pláne ha kisebb gyerekekkel közösen csináljuk, hogy csak szépen elkezdjük pakolászni a darabokat. Az eredmény biztos siker lesz, mind két esetben.


Ha az első mozaikunk kész és élveztük a bütykölést, akkor már csak ötletek kellenek a folytatáshoz. Készítsetek mozaikot kagylókból, gombokból, törött tükrökből... És hogy hová? Bárhová! Dobozokra, falra, ágytámlára, szerkrényajtóra... Mindenkinek kellemes alkotást kívánok!

Kérlek amennyiben a blogom elnyerte tetszésed szavazz a posztra a TeszVesz blogger versenyén! Itt szavazhattok. Köszönöm!

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
Jelentkezz Te is!

Ha tetszett a poszt, kövesd a blogot Facbookon is!

Képek: inneninnen és Google.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése