2013. január 31., csütörtök

Lakberendezési stílusok - RETRO

Kicsit beleástam mostanában magam a különböző lakberendezési stílusokba. Ennek eredményeképpen próbálok nektek, kedves olvasóknak némi támpontot nyújtani e téren- Sokszor hallom: klasszikus, romantikus, vintage, eklektikus, retro vagy barokk, minimál, landhaus, skandináv, modern, provance-i vagy mediterrán és mindegyikhez kötök egy-egy képet, hangulatot de megfogalmazni mi is van mögötte, néha nagyon nehéz.
A Házi Manó sorozatában ezeket a stílusokat kukkantjuk meg kicsit, röviden, a különböző stílusjegyeket képekkel is illusztrálva.
Jó szórakozást, jó tervezgetést kívánok!


Lakberendezési stílusok - RETRO

Gyakran halljuk mostanában a lakberendezésben is stílusjelzőként a retró szót…De mit is jelent valóban a RETRÓ a lakberendezés terén? 


A stílus eredetileg a hatvanas hetvenes évek amerikájából indult bútor és enteriőrdizájnját hivatott jelenteni, azonban mivel ez az időszak nálunk Magyarországon a szocializmust jelöli, nálunk a retró cuccokat gyakran az akkor kapható tárgyakkal azonosítják. Ez rendben is van bizonyos kiegészítők terén, azonban ha ma, egy igazán divatos retró stílusú szobát akarunk kialakítani, nem árt körülnézni a nagyvilágban akkoriban fellelhető bútorok és kiegészítők között sem!
Ez az időszak amerikából indulóan egyfajta lázadás volt az akkori hagyományok, a pénz, a tőke uralma és főként a hagyományos életvitel ellen. (megj.: a Hair című film nagyon jól ábrázolja ezt a lázadós korszakot, bár nem bútorokban fedezhető mindez fel, de érdemes megnézni J  )
A bútorok, a minták, a színek és formák is ezt a hagyományoktól való elrugaszkodást erősítik. A tapéták mintája nagy és geometrikus - körök, négyzetek, hullámok - vagy virágos, a fontos hogy színes legyen. A stílus kedvelt színei a fekete, fehér és piros, s mindehhez a többi szín kiegészítőként kontrasztba állítva, hogy meghökkentő és erős enteriőrt adjon.
A műanyag bútorok a műbőr és a műszőr is erősítik a retró hatást. A rejtett világítással és a bútorok íveivel gyakran futurisztikus hatást keltő lakásbelsőkben szintén a retró stílusjegyeit fedezhetjük fel. Szerethető és vidám tereket alakíthatunk ki a stílusjegyek alkalmazásával. 


Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel, majd látogass el a blog Facebook oldalára is, ahol még több érdekességet találhatsz! 

Forrás: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése