2013. február 7., csütörtök

Lakberendezési stílusok - VINTAGE

Az utóbbi években ütötte fel a fejét ez a szóhasználat, mely a napjainkban oly kedvelt romantikus lakberendezés egyik válfajaként említhető. 


A Vintage szót eredetileg a Portói boroknál a különlegesen jó évjáratok megkülönböztetésére használták: Porto Vintage: úgynevezett „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből, melyeket 2–3 évig a nagy fahordókban, majd további évekig (legfeljebb húsz évig) palackban érlelik.
 

Az ilyen stílusban berendezett enteriőr különlegességét a boldog békeidőkre emlékeztető nosztalgikus hangulat és báj adja. Alapja az 1920-70-es évek bútor- és enteriőrdizájnja, melyet mai bútorokkal keverve finom arányban használhatunk. Fontos, hogy ezek a bútorok klasszikus, időtálló darabok, melyek régiek, vagy réginek „tűnnek”. Festéssel, antikolással, koptatással saját kezűleg is felújíthatunk régi, akár padláson talált bútorokat, azonban újonnan is vásárolhatunk ilyeneket.
A lakás és a bútorok színei harmonikusak, finomak megnyugtatóak. A minták falakon nem, inkább a dísztárgyakon és textileken jelennek meg. Ezek a dísztárgyak is kopottas régies hatásúak, a fényképek barnítottak, a képek keretei különbözőek, a teríték akár több étkészlet, több különböző mintázatú darabjából áll össze.
 

A Vintage különlegessége még, hogy a különböző tárgyakat nem feltétlenül az eredeti célnak megfelelően használunk, hanem továbbgondolva a lehetőségeket átlényegítjük azokat. Így lesz a bőröndből polcos szekrény, a székből éjjeliszekrény, a bádog teásdobozból pedig váza....
A Vintage stílus kialakítására hosszabb időt kell szánnunk, hiszen a megfelelő bútorok és kiegészítők megtalálása és felújítása időigényes lehet, viszont megéri, hiszen az eredmény egy igazán egyedi, otthonos hangulatú, nosztalgikus lakás lesz :)  


 
Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel, majd látogass el a blog Facebook oldalára is, ahol még több érdekességet találhatsz! 

Forrás: Wikipedia és Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése