2013. február 21., csütörtök

Stílusok - Klasszikus mediterrán

Az elején picit értelmezni kellene a mediterrán szót, mint lakberendezési stílus jellemzőt.
A Földközi-tenger elnevezés a latin Mare Mediterraneum fordítása. A mediterraneum szó a medius, medi- „közép, közt” és terra„föld” latin szavak összetétele. Eszerint mediterrán stílusúak a görög szigetek kék-fehér, a meleg színű toszkán és a fehér falakat előnyben részesítő spanyol riviéra házai is...
Nálunk legkedveltebb és a mediterrán szóval először azonosított lakberendezési stílus az olasz, vagy horvát tengerparti kirándulásokon és az olasz filmekben megismert éttermek, panziók, kúriák hangulata.
Sokan mondják nyaralásuk után, hogy nagyon otthon érezték magukat, mintha előző életükben ott laktak volna :) De vajon mi az, ami ezt az érzést kiváltja? Miért próbáljuk meg mindezt itthon is megvalósítani?

Mi jellemzi tehát ezt a stílust? Legfontosabb talán a meleg földszínek használata. Sárgák, narancsok, terrakották, barnák... ezek pedig nagyon finom összhangban. A burkolatok rusztikus kövek, téglák és mázas kerámiák nem csak a padlón hanem a falakon is megjelennek. Ha mód van rá, akkor az ajtó- és ablaknyílások szintén kővel, téglával díszítettek, boltozatosak. A kárpitozott bútorok inkább nagyobbak, robosztusak, a kiegészítők finom mívű kovácsoltvasból készültek. Mindezt meleg színű szőnyegek, sok-sok pozsgás növény, és amfórák egészítik ki. A falak festése meleg színű márványos hatású dekorfestéssel is készülhet, néhol utánozva a málladozó vakolat báját. Kiegészítésként klasszikus mediterrán falfestést is alkalmazhatunk. Mintákat, dombos vidéket, szőlőt, bort és sajtot festve klasszikus római hangulatot teremthetünk vele :)
Az ilyen lakások báját a beáradó sok-sok napfény, a teraszon vagy a kertben is végigvezetett növények, amfórák és burkolatok teszik teljessé.
Jó benne otthon lenni, mert meleg hangulatú, nyugodt, visszanyúl a klasszikus időkbe és sok-sok természetes anyagot használ. Hát igen :) ezért szeretjük....
 Ha tetszett a poszt, oszd meg ismerőseiddel, majd látogass el a blog Facebook oldalára is, ahol még több érdekességet találhatsz! 

Forrás, ahol még több mediterrán stílusú képet is találsz: Pinterest - Szekeres Vera
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése